søndag den 29. maj 2011

Ukrudtsmad!

Det er efterhånden blevet indgroet kutyme, at man må improvisere den danske sommer - og det har jeg så gjort i dag - og så på glas, naturligvis! Jeg har længe drømt om at udnytte de madressourcer, der er lige uden for døren - det mest fantastiske er, at det er de ukrudtsplanter, vi hader allermest, der er sundest!
Tag for eksempel hadepestblomstenfrahelvede over dem alle: Mælkebøtten! Hvem skulle have vidst, den faktisk er rig på et væld af vitaminer og mineraler. Blandt andet A- og C-vitamin, niacin, jern, kalk, fosfor, kali, kobber og magnesium. Det er ikke for sjov, denne plante, taraxacum officinale, har været brugt som lægeplante op igennem historien i både øst og vest. Jeg har tilmed googlet mig til, at mælkebøtten virker fantastisk mod gigt og andre ledproblemer. Der er sågar en landmand på Fyn, der dyrker den lille stædige gule blomst (det er vel bare at plante een og så vente på, den går amok?)

I dag indsamlede jeg så sammen med ungerne, under lejlighedsvise protester, da min ældste søn, August, er ved at være træt af sin mors madprojekter, 33 mælkebøtteblomster (der er efterhånden ikke mange blomstrende tilbage). Endvidere plukkede vi en ordentlig buket skvalderkål fra jordbærbedet, hvor de alligevel skulle luges væk. Af disse ukrudtsplager lavede vi mælkebøttemarmelade med mynte og ingefær og af skvalderkålen blev det til en pesto med hasselnødder, citron og hvidløg. Prøv at se, hvad vi fik ud af det.


Opskrift på skvalderkålspesto/eller hvis du synes, det lyder lidt for spøjst, kan du jo altid bruge det officielle navn, Aegopodium podagraria-pesto, og ikke et øje er tørt... Målene her er omtrente, fordi enhver sit hvidløgsbehov! 

- Et ordentligt bundt skvalderkål!
- En håndfuld hasselnødder
- 4-5 fed hvidløg 
- En god sjat olivenolie
- En halv citrons saft
- Salt
Blende blende blende - og voila! Den smager af have!Opskrift på Marmelade à la taraxacum officinale (mælkebøttemarmelade) 
( btw. apropos navneprætentiøsitet, så betyder chèvre chaud bare 'varm ged'! :-))


- 33 mælkebøtteblomster - uden stilk
- to appelsiner
- 1 citron
- 2 nektariner
- mynte efter smag
- en lille smule frisk ingefær skåret i tern
- 7,5 dl. vand
- 500 gr. sukker
- atamon til skyldning af marmeladeglas

Skyl blomsterne rigtig godt, skær citron, appelsiner og nektariner i tern (med skræl) og lad dem sammen med mynten og ingefæren koge i 1 time!
Hæld herefter sukker i og lad koge yderligere 2 timer.
Skyld marmeladeglas i atamonvand, hæld den varme marmelade på glas og luk låget med det samme.
Glæd dig over, at sommeren bliver lang og solrig i år!

Værsågod! Sommer på glas!

1 kommentar:

Christina sagde ...

Min svigermor, som ikke kan fordrage appelsinmarmelade, elsker denne :-) Hun er så sød!